Home | Burgerzaken | Davy's verhaal

"Dienstverlening is echt mijn ding."

Interessegebieden

Dordtenaar Davy Boelsums werkt bij de gemeente Dordrecht op de afdeling Burgerzaken. Hij doet baliewerk, maar is ook - en steeds meer - actief in de backoffice. Hij vindt zijn werk echt leuk want het dienstverlenende ligt hem na aan het hart, net als zijn woonplaats.

Wat is Dordrecht voor een stad?
"Ik ben hier geboren en getogen. Het is een stad met een mooi oud centrum. Jammer is dat er best veel leegstand is, vooral in de horeca. Ik weet niet waarom dat zo is. Er zijn voor toeristen genoeg leuke dingen om te doen. Het ‘Rondje Dordt’ bijvoorbeeld. Dat is een wandelroute door het historische centrum van de stad.”

Hoe lang werk je bij de gemeente?
“Van familie hoorde ik goede verhalen over werken bij de gemeente. Door hen ben ik eigenlijk hier terechtgekomen. Sinds januari 2016 werk ik bij Burgerzaken Dordrecht en Sliedrecht. Eerder werkte ik bij de Sociale Dienst in Dordt. Na een tijdje solliciteerde ik intern op een functie bij Burgerzaken in Hendrik Ido Ambacht, waar ik vanaf 2012 zo’n 4 jaar werkte tot de fusie.”

Er waren in de training over echtheidskenmerken ook valse documenten opgenomen en die moest je eruit kunnen halen.

Je hoorde er goede verhalen over maar wat trekt je nog meer in het werken bij de gemeente?
“Het dienstverlenende van klantcontact in combinatie met de administratieve verwerking. Ik probeer iedereen zo goed mogelijk te helpen. Lukt mij dat niet, dan gaat het erom mensen door te verwijzen naar de juiste instantie. Ook belangrijk vind ik de goede arbeidsvoorwaarden. Daarnaast kan ik cursussen en trainingen, want er is een opleidingsbudget.”

Heb je alleen maar positieve ervaringen?
“Nou, mijn allereerste functie was terugvorderingsconsulent bij de Sociale Dienst. Dan gaat het erom geld terug te halen bij mensen die onterecht een uitkering hadden ontvangen. Dat waren geen fijne gesprekken met die boze mensen. Ik was blij met mijn overstap naar het werk wat ik nu doe.”

Het baliewerk wordt minder en dus moet je je ogen open houden en stappen zetten.

Is jouw functie de laatste jaren dezelfde gebleven?
“In januari 2018 kreeg ik een tijdelijke functieverandering omdat een collega met ouderschapsverlof ging. Dat werd een echte vacature waarop ik solliciteerde en werd aangenomen. Nu doe ik ’specials’ zoals adresonderzoeken, nalatenschap- en erfgenamenonderzoeken in de backoffice van Burgerzaken en ook zit ik aan de balie in Dordrecht en Sliedrecht.”

Heb je daarvoor nog speciale opleidingen gevolgd of cursussen gedaan?
“Ik volgde een 2-daagse training buitenlandse brondocumenten. Daar leer je de echtheidskenmerken herkennen. Er waren in de training ook valse documenten opgenomen en die moest je eruit kunnen halen. Leuk, maar ook pittig. Ik ben van plan om nog meer trainingen te volgen, bijvoorbeeld over adresonderzoek. Ook met naturalisaties wil ik iets gaan doen. Ik weet nog niet of ik daarvoor in aanmerking kom. Ik hoop het wel want als BS-specialist of BRP-specialist kun je nog dieper op het vakgebied ingaan.”

De gemeente Dordrecht startte het programma ‘Fit voor de Toekomst’ om medewerkers voor te bereiden op de toekomst in hun werk. Wat betekent het programma voor jou?
“Eens in de zoveel tijd is er een bijeenkomst waar de stand van zaken wordt gemeld. Soms in groepen en soms hele afdelingen tegelijk. Het gaat erom te laten zien wat er op stapel staat aan veranderingen in het werk. Alles wordt steeds meer digitaal. Het is dus belangrijk dat je je blijft ontwikkelen. Het baliewerk wordt minder en dus moet je je ogen open houden en stappen zetten. Als je niks doet dan merk je op een gegeven moment dat je functie verdwijnt. Als dat gebeurt, wordt je geholpen om een andere functie te vinden. Maar je kunt dat ook voor zijn door zelf in actie te komen. Daarom ben ik ook blij dat ik de overstap heb kunnen maken naar het werk dat ik nu doe.”

Heb jij pas nog een wending in je loopbaan meegemaakt? En wil je jouw verhaal met je collega's delen? 
Neem contact op met de redactie