Home | Kom in actie | Coaching | Gouden tips: loopbaancoaches aan het woord

Gouden tips: loopbaancoaches aan het woord

Mijn acties

Mijn interesses

Werk doen dat past bij jou. Omdat je er goed in bent en al je kwaliteiten erin kwijt kunt. Dat ideaal bereiken, begint met de vraag: wat zijn eigenlijk jouw kwaliteiten? Loopbaancoaches Anja, Gerard en Marja vertellen hoe je daar achter komt.

"Mensen vinden het lastig om te benoemen waar ze goed in zijn, omdat ze het vanzelfsprekend zijn gaan vinden dat ze bepaalde dingen goed kunnen," ervaart loopbaancoach Anja van der Vegte. "Je moet nooit denken: ‘het stelt niets voor’. Iedereen heeft kansen en mogelijkheden, je moet erin geloven." Maar op afstand is het makkelijk praten. Misschien voel je je onzeker over je baan of je toekomstmogelijkheden. Daardoor word je ook onzeker over jezelf. "Dat is nou precies wat je moet vermijden," zegt Anja. "Als je het uit jezelf niet goed weet, praat dan met anderen. Vraag ze waar je goed in bent, wat zij goed aan jou vinden. Je hebt soms iemand anders nodig om je eigen talenten te zien.’’ Het helpt ook om na te denken over je verleden. "Stel jezelf de vraag: wanneer voelde ik me echt goed in m’n werk? Wat deed ik toen?"

Deel ook ervaringen uit je privéleven, want dat zegt enorm veel over jou!

Meer talent dan je denkt

Je bewust zijn van je kwaliteiten is belangrijk, omdat iedereen wel een keer voor de vraag komt te staan: hoe moet ik verder in mijn loopbaan? Omdat je werk verandert, verdwijnt of omdat je het niet meer naar je zin hebt. "Als je weet wat je kwaliteiten en competenties zijn, kun je gericht nadenken over ander werk. Welk beroep zou je willen doen? Heb je daarvoor de kwaliteiten of moet je nog iets bijleren?", zegt loopbaancoach Gerard van der Niet. Hij onderzoekt met cliënten geregeld waar ze goed in zijn. Hij vraagt naar een situatie en een taak die ze hebben gedaan en pluist dan uit wat er goed ging en wat dit zegt over de kwaliteiten van die persoon. "Vaak komen mensen met iets dat ze in hun vrije tijd hebben gedaan. Laatst vertelde iemand over de verbouwing van z’n huis. Hij had kamers getimmerd en door een aannemer een nieuw dak laten plaatsen. Ik heb flink doorgevraagd wat daar allemaal bij kwam kijken. Niet alleen het feit dat die man ontzettend handig was, maar hij moest ook alles plannen, budgetteren en overzicht houden op de kosten. Als dat lukt kun je analyseren en plannen." Gerard analyseert met z’n cliënt ook wat er in deze situatie beter had gekund en wat hij achteraf anders zou hebben aangepakt. Dat zegt iets over kwaliteiten waar iemand nog aan kan werken.

Onderbouwen dat je iets kunt

Gerard benadrukt hoe belangrijk het is voor je loopbaan om je kwaliteiten te kennen. "Bij een sollicitatiegesprek maakt het indruk als je kunt vertellen waar je goed in bent en dat kunt onderbouwen met een voorbeeld, zoals zo’n verbouwing. Dat dit een voorbeeld is uit je privéleven maakt niets uit." Gerard adviseert zijn cliënten om gericht aan de slag te gaan met een portfolio. “Daarin verzamel je niet alleen de ervaring die je hebt opgedaan in je werk, maar ook belangrijke ervaringen uit je privéleven. De sponsoractie die je hebt georganiseerd voor een goed doel, of het drukke gezin dat reilt en zeilt dankzij jou. Dat soort dingen verraden dat je kunt organiseren of leidinggeven. Benoem het, wees je ervan bewust.”

Ga wel op zoek naar een baan die je werkplezier oplevert.

Het overkomt veel mensen dat ze in hun werk losraken van wie ze eigenlijk zijn, is de ervaring van loopbaancoach Marja van der Bijl. “Je werkt nu eenmaal ook omdat de schoorsteen moet roken. Maar je kunt wel op zoek gaan naar de dingen waar je plezier in hebt en waar je energie van krijgt. Zeg tegen je leidinggevende dat je open staat voor projecten, of dat je de vergadering wilt voorzitten. Zo kun je je kwaliteiten ontwikkelen en uitbouwen. Overweeg een opleiding te doen waarmee je meer kans maakt om in aanmerking te komen voor een functie die je meer werkplezier geeft.”

Ga in gesprek met een loopbaancoach bij jou in de buurt. Kies je coach.

Of wil je ontdekken wat jouw talenten zijn? Doe dan de TalentSpiegel.