Interessegebieden

Home | Kom in actie | Coaching | Zo kan een loopbaancoach jou helpen

Zo kan een loopbaancoach jou helpen

Alles uit jezelf halen. Het klinkt gemakkelijk en lekker positief, maar hoe pak je het aan? Juist als je twijfelt aan je loopbaan of jezelf, is een loopbaancoach een steuntje in de rug.

Waarom een loopbaancoach?

Het kan zijn dat jouw werk onder druk staat door de digitalisering. Misschien denk je na jaren in hetzelfde werk: is dit het nou? Of je staat op het punt weer aan de slag te gaan na een tijd van ziekte. Maar misschien wil je gewoon eens goed praten over je huidige baan en ontdekken welke mogelijkheden er voor jou zijn om door te groeien. Bij al dit soort vragen kan een loopbaancoach je ondersteunen en op weg helpen.

Analyse door een loopbaancoach

Een coach kijkt naar jouw wensen en kwaliteiten en hoe jij die (weer) helder in beeld krijgt. Daarom gaat een coach met je in gesprek. Bijvoorbeeld over de uitslagen van tests die via Allesuitjezelf.nl kunt doen. Daarnaast zal een coach je ook echt aan het denken zetten over jouw ontwikkeling tot nu. Wat deed je voor werk en wat doe je nu? Wat heb je daarvoor aan kennis en vaardigheden opgedaan? En, wat zegt dit allemaal over jou als persoon? Een coach zal je dus helpen om antwoorden te vinden op deze 3 belangrijke vragen:

  1.     Wie ben ik?
  2.     Wat kan ik?
  3.     Wat wil ik?

Weet je wat je wilt? Maak het waar!

Een voorbeeld maakt wellicht duidelijk hoe je de baan kunt krijgen die je wilt. Stel, je weet nu zeker dat je op termijn met je huidige werk op de salarisadministratie wilt stoppen. Je wilt overstappen naar Finance & Control omdat daar meer en leuker werk is. En ook omdat er prettige mensen werken. De loopbaancoach kan je begeleiden om de noodzakelijke stappen te zetten. Daarbij kijken jullie samen naar vragen als:

  • Hoe kun je jezelf voor dat andere werk in de etalage zetten?
  • Met wie ga je praten?
  • Moet je een opleiding gaan doen en zo ja, welke?
  • Is het een verstandige investering in jouw situatie?

Een loopbaancoach heeft zicht op de arbeidsmarkt en op wat de kansrijke beroepen zijn. Hij of zij helpt je de stappen op een rij te zetten en biedt jou praktische hulp. Denk aan het tiptop maken van je cv voor het werk dat je op het oog hebt en je profiel op LinkedIn. Bij een sollicitatie gaat het erom dat je een goed verhaal over jezelf kunt vertellen. Dus: wat je kunt, wat je ambities zijn en waarom jij de beste kandidaat bent voor de baan. Bij het opstellen van dat verhaal geeft de coach jou advies en tips.

Welke coach is de juiste voor jou?

De meeste gemeenten hebben loopbaancoaches die je kunt benaderen. Een aantal van deze coaches staat op de coaches-pagina op Allesuitjezelf.nl. Goed om te weten: werk je bij een gemeentelijke organisatie? Dan is ondersteuning door een loopbaanadviseur in veel gevallen kosteloos voor jou. Je werkgever betaalt dan deze kosten. Daarom moet je dit wel bespreken met je leidinggevende.