Interessegebieden

Home | Kom in actie | Netwerken en solliciteren | Degemeentevannu.nl gaat over delen

De gemeentevannu.nl gaat over delen

Recent startte degemeentevannu.nl, een nieuw webplatform voor iedereen die bij een gemeentelijke organisatie werkt. Initiatiefnemers Mark Goossens en Jethro Michel werken zelf bij een gemeente en zagen dat er behoefte was aan uitwisseling van kennis en ervaring door het kunnen melden van klussen, delen van informatie en meer. Met ondernemer en technisch specialist Stijn Wouters gingen zij aan de slag voor de bouw van het platform en inmiddels haken steeds meer gemeenten aan. Mark Goossens geeft een kijkje in de keuken.

Hoe kwamen jullie op het idee?
“Jethro en ik waren destijds werkzaam bij de gemeenten Woerden en Oudewater. We zagen toen met verwondering dat gemeenten maar beperkt samenwerkten. Overal wordt het wiel steeds opnieuw uitgevonden, of dat nu de omgevingswet is of zoals nu bij de aanpak van de coronacrises. Elke gemeente is sterk naar binnen gericht. Daardoor komt een hulpvraag bijna automatisch bij de markt terecht en niet bij een collega-gemeente. Dat zagen we met lede ogen aan, want er gaat veel geld in om. We zijn gaan onderzoeken of er een behoefte aan betere onderlinge uitwisseling was en het bleek al snel dat er dan ook een platform nodig was om dat te faciliteren. Het was dan ook fijn dat dankzij Monique van Etten van het mobiliteitscentrum West-Brabant daar een pilot kon starten.”

Wat biedt het platform?
“Het is laagdrempelig en breed opgezet en je kunt er ideeën delen, een opdracht vinden, een dag meelopen of (tijdelijk) van baan ruilen. Alleen gemeentemedewerkers kunnen een account aanmaken en inloggen. Het is een ‘bottom-up’ platform. We geloven er niet in dat dwang van bovenaf goed werkt voor zo’n platform. Zo zei Frank Halsema, gemeentesecretaris bij de gemeente Stichtse Vecht bijvoorbeeld ‘Voor de een is een keer inloggen om te kijken wat er bij de buren te koop is al een hele stap, maar voor een ander is het dat hij twee dagen in de week elders werkt de normaalste zaak van de wereld.”

Wat maakt dat medewerkers zich aanmelden?
“Het gaat erom de verbinding te maken. Elders een klus doen is motiverend. Je kennis en ervaring inzetten elders is ook goed voor iedereen. Voor jezelf, voor die andere organisatie en voor de eigen organisatie. Dit speelt eigenlijk op alle terreinen omdat er de gemeenteorganisaties verschillend van omvang zijn. Iemand die bij een kleine gemeente werkt kan leren van een grote en andersom. Mensen van een grote gemeente hebben bijvoorbeeld nog nooit met een wethouder aan tafel gezeten en dat kan bij een kleinere gemeente nu juist wel. Die uitwisseling kan via het platform ingevuld worden. Voor kleine en grote gemeenten valt er dus van alles te halen en te brengen.”

Zijn al veel gemeenten aangesloten?
“In de aanloop naar het platform hebben we veel gemeenten gesproken. We zijn echt van Twente tot Noord-Holland en van Amsterdam tot Wijk bij Duurstede geweest. Op dit moment loopt er een pilot in de regio West-Brabant die mede door A&O fonds gemeenten ondersteund wordt. De gemeente Stichtse Vecht is inmiddels klant en de gemeente IJsselstein wil binnenkort aansluiten. We zijn ervan overtuigd dat zodra de eerste resultaten zichtbaar worden ook de tientallen warme contacten zullen aansluiten.”

De gebruiker aan het woord:
Frank van Egmond, Adviseur dienstverlening bij de afdeling Werk in Inkomen bij de gemeente Utrecht
“Ik liep via het platform een dag mee met een collega van de gemeente Stichtse Vecht. Dat ‘meelopen’ kwam - vanwege de huidige coronabeperkingen - neer op een lang telefonisch contact. Ik zag dat Stichtse Vecht een groot aantal onderwerpen had gedeeld waarbij collega’s van andere gemeenten een dag mochten ‘meekijken’. Een aantal van die zaken behoort ook tot mijn dagelijkse werk. Ik zat daarover met vragen en daarom nam ik contact op.”


“Mijn verwachtingen waren hoog gespannen en ik moet zeggen dat ik na het telefonisch contact met mijn collega echt onder de indruk was van hoe zij bij Stichtse Vecht dingen aanpakken. Zo werken ze met indicatoren voor de kwaliteit van alle processen in hun dienstverlening. Daar sturen ze hun organisatie heel gericht op en dat is precies waar we hier in Utrecht naar kijken en hoe we dat nog beter kunnen doen. Zo zie dat je als grote gemeente zeker wat kan leren van een kleinere gemeentelijke organisatie.”

Aan de slag met degemeentevannu.nl? Zo doe je dat:

  • Ga naar degemeentevannu.nl en registreer jezelf als kandidaat
  • Maak een profiel aan
  • Je kunt nu direct aan de slag. Zoek bijvoorbeeld een passende tijdelijke klus. Of loop eens een dag mee met een andere gemeente. Je kunt ook ruilen van baan of jouw bruikbare idee delen op het ideeënplein.

Bespreek eventueel met je leidinggevende dat je eens buiten de deur wil kijken. Meedoen met degemeentevannu.nl levert immers waardevolle kennis en ervaring op!