Interessegebieden

Home | Kom in actie | Netwerken en solliciteren | Elyze opent deuren

Elyze opent deuren. Ook voor jou!

Sinds september is er Elyze-app, het platform voor ‘klussen’ binnen de overheid. Oprichter en eigenaar Robin Naar vertelt wat het platform jou als ambtenaar te bieden heeft. Het leuke en makkelijke is dat je net als bij de social media die je al dagelijks gebruikt kunt ‘liken’ en jezelf direct aanmeldt voor een klus.

Hoe kwam je op het idee van Elyze?
“Ik was mede-eigenaar van een succesvol bedrijf dat mensen detacheerde bij de overheid. Daardoor ontdekte ik dat de ‘interne markt’ bij de overheid niet goed werkte, men huurde immers vaak extern - en dus duur - in omdat men geen mensen bij de overheid zelf kon vinden om de klus te klaren. Met Elyze wil ik die interne markt activeren, waardoor een manager sneller interne talenten vindt en daarmee de inhuur van externen afneemt. De naam ‘Elyze’ is gekozen om het platform zo persoonlijk mogelijk te maken.”

Is de Elyzeapp al live?
Jazeker, na een half jaar ontwerpen en bouwen zijn we live sinds begin september. Overigens ontwikkelen en verfijnen we het Elyze-platform continu om gebruikers het beste te kunnen bieden. Om Elyze onder de aandacht te brengen bezoek ik gemeentes door heel Nederland. Ik praat nu vooral met managers die ‘klussen’ hebben aan te bieden om hen te motiveren een pilot te doen met Elyze. Mijn oproep is ‘doe mee’, want iedereen heeft er immers baat bij dat de interne markt bij de overheid beter gaat werken. Vanuit de kleinschalige pilots gaan we dan stapsgewijs opschalen naar grotere aantallen.”

Doen er al veel ambtenaren mee?
“Inmiddels zijn zo’n 150 ambtenaren met het juiste profiel en meer dan 60 managers ingeschreven bij het platform. Ambtenaren kunnen klussen ‘liken’ en dat doen ze al in ruime mate. De managers downloaden het ‘dashboard’ waar ze na hun inschrijving mee kunnen werken. Dus, we zien al veel nieuwsgierigheid naar wat het platform te bieden heeft. Met de pilots die we starten willen we vooral voor elkaar krijgen dat nog meer ambtenaren zich inschrijven. Zo kunnen ambtenaren en managers elkaar nog sneller vinden en ontstaat er vertrouwen en een gezonde balans tussen halen en brengen.”

Elyze-initiator Robin Naar:

Houd je aan de spelregels, dat werkt het best voor iedereen

Wat zijn de spelregels?
“Belangrijk is dat ambtenaren die willen inschrijven op een project, opdracht of klus bij een andere gemeente of afdeling dat met hun leidinggevende bespreken. Het gaat om tijdelijke opdrachten dus leidinggevenden raken niet iemand ‘kwijt’. Na die tijdelijke klus gaat iemand gewoon weer terug naar zijn of haar eigen plek. Elyze kan juist een goede invulling zijn van iemands wens om een deel van de werkweek - tijdelijk - anders in te vullen of om meer uren te maken. We zijn een transparant platform voor ‘klussen’ en absoluut geen vacturewebsite.

Een andere regel is dat iedereen die een profiel aanmaakt dat ook invult door interesses en belangstelling aan te geven. Dat helpt bij het zo goed mogelijk matchen van vraag en aanbod. Nog een tip is om als je klussen aangereikt krijgt op basis van je profiel, dat je niet ‘liket’ om te ‘liken’. Bekijk een klus echt goed voordat je besluit een ‘like’ toe te kennen, want de manager die deze klus heeft uitgezet in Elyze wil alleen met echt gemotiveerde mensen in contact komen.

Mensen buiten de overheid mogen niet meedoen?
“Dat is juist, externe partijen of personen kunnen zich niet aanmelden. Mochten we - een poging tot - commerciële inschrijving tegenkomen, dan verwijderen we die nog dezelfde dag.”

Waarom werken Elyze en A&O fonds Gemeenten samen? 
“Het fonds biedt tools aan voor persoonlijke ontwikkeling en Elyze maakt het mogelijk om dat te koppelen aan de praktijk van het tijdelijk werk binnen de overheid. Juist de pilots zullen de informatie op gaan leveren om de dienstverlening wat betreft ‘gereedschap’ voor ontwikkeling en werk zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.”

Aan de slag met Elyze? Zo pak je het aan!

Doorloop deze stappen en zet Elyze voor je aan het werk:

  • Bespreek met je leidinggevende dat je graag meedoet met Elyze.
  • Ga naar elyzeapp.nl
  • Kies Google Play (Android) of de App store (iOS) en download de app. Via de website kom je direct op de juiste plek.
  • Maak een account aan en beantwoord de vragen. Je krijgt een bevestiging dat je bent ingeschreven. Als je een klus ziet die je wilt ‘liken’ … Ga ervoor!

Meer weten? Kijk ook de video