Interessegebieden

Home | Kom in actie | Netwerken en solliciteren | Gat in je cv? Wees eerlijk en positief

Gat in je cv? Wees eerlijk en positief

Ga op een goede manier om met een gat in je cv. Bekijk de tips!

Het was crisis in Nederland, waardoor er steeds minder banen waren en steeds meer ontslagen en reorganisaties. Een gat in een cv is daarom niet vreemd. Maar ook als je langdurig ziek bent geweest, een lange wereldreis hebt gemaakt of simpelweg geen baan kon vinden, is dat niets om je voor te schamen.

Wees eerlijk

Kom er eerlijk voor uit op je cv. Dat zorgt er voor dat je de situatie in de hand houdt en dat je niet hoeft te liegen. Vaak komt de waarheid uiteindelijk boven water. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je ergens wordt aangenomen en tijdens een borrel per ongeluk vertelt dat je een half jaar thuis hebt gezeten vanwege ziekteverzuim. Die informatie kan zo bij de verkeerde mensen terecht komen, waardoor men weet dat je hebt gelogen over je cv. En dat terwijl het niets is om je voor te schamen!

Positief zijn valt op

Geef een positieve draai aan een gat in je cv:

  • Heb je een jaar geen baan gehad, omdat je nergens werd aangenomen? Laat dan zien dat je niet hebt stil gezeten en vakliteratuur hebt gelezen, of vrijwilligerswerk hebt uitgevoerd.
  • Ben je een lange periode gaan rondreizen in het buitenland? Benadruk dan vooral wat je daarvan hebt geleerd en hoe je dat kunt toepassen in je nieuwe werk.

Als je op een open manier omgaat met een gat in je cv, straal je betrouwbaarheid uit. Je steekt het niet onder stoelen of banken, maar bent eerlijk. Sterker nog: je komt over als iemand die sterk in zijn of haar schoenen staat. Ga maar eens bij jezelf na hoe jij zou reageren: iemand heeft door langdurig ziekteverzuim een gat op zijn cv. In plaats van dit te verbergen, is hij er open over op zijn cv en vertelt hij erover tijdens het sollicitatiegesprek. Als hij benadrukt wat hij van die periode heeft geleerd en wat hij doet om het te voorkomen, komt hij over als iemand die veel heeft geleerd van een belangrijke levensfase. Iets vervelends heeft hij omgedraaid tot iets positiefs. Dit kan een werkgever juist aanspreken in het beoordelen van een cv.

Bekijk ook eens onderstaande verhalen over hoe je kunt omgaan met een gat in je cv: