Home | Kom in actie | Netwerken en solliciteren | Maak een goede sollicitatiebrief

Maak een goede sollicitatiebrief

Interessegebieden

Jouw sollicitatiebrief moet opvallen tussen de rest. Met deze tips ben je goed op weg!

De perfecte sollicitatiebrief maak je met deze 7 tips:

  1. Zorg voor een goede voorbereiding
  2. Stuur een e-mail en een sollicitatiebrief
  3. Zorg voor de juiste aanhef
  4. Zorg voor een goede opbouw
  5. Laat je brief nalezen
  6. Kies voor een goede afsluiting
  7. Pas je brief steeds weer aan

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Iedere sollicitatie staat of valt met een goede voorbereiding. Neem de vacaturetekst goed door en zorg dat je begrijpt wat de functie inhoudt. Zoek informatie op over de organisatie op internet, of benader iemand in de organisatie die je kent. In sommige vacatures wordt een naam vermeld met bijbehorende contactgegevens. Bel diegene eens op om meer informatie over de vacature te vragen. Met een slimme vraag laat je meteen een goede indruk achter! En vergeet vervolgens niet het telefonische gesprek te vermelden in je sollicitatiebrief. Nu je een goed beeld hebt van de vacature, kun je bijna beginnen met schrijven. Bedenk alvast de antwoorden op de volgende twee vragen en je bent klaar om de brief te schrijven:

  • Waarom ben je gemotiveerd om op deze functie te reageren? Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat je stil staat in je ontwikkeling en je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging. Of je wilt een andere functie of baan, omdat er veranderingen plaatsvinden binnen je huidige functie en/of organisatie.
  • Waarom ben jij geschikt voor de functie die wordt aangeboden? Je ziet bijvoorbeeld raakvlakken met je huidige of laatste functie en denkt met die waardevolle ervaring een goede kracht te zijn voor de baan waarop je solliciteert. Of je hebt recent een opleiding gedaan die goed aansluit bij de functie die wordt aangeboden.

Terug naar boven

2. Stuur een e-mail en een sollicitatiebrief

Tegenwoordig stuurt natuurlijk niemand meer een handgeschreven sollicitatiebrief naar een organisatie. Maar ook een uitgeprinte sollicitatiebrief die gepost wordt, komt zelden meer voor. Een sollicitatiebrief versturen via de mail is de meest gangbare manier en dat kun je maar beter aanhouden. Maar de vraag is wel: is de e-mail die je stuurt de sollicitatiebrief, of stuur je de sollicitatiebrief mee met de e-mail?

Lees de vacaturetekst nog eens goed door. Als daar niets in staat over het sturen van de sollicitatiebrief als aparte bijlage aan een e-mail, kun je de e-mail zelf als sollicitatiebrief gebruiken. Twijfel je hierover, dan kun je het beste een mail sturen waarin je aangeeft dat je graag wilt reageren op de vacature en verwijzen naar de sollicitatiebrief en cv in de bijlage van je e-mail.

Terug naar boven

3. Zorg voor de juiste aanhef

Staat er geen naam genoemd in de vacaturetekst, dan schrijf je altijd 'heer/mevrouw' aan. Je weet namelijk niet of je een vrouw of man aanschrijft. Is er wel een naam vermeld in de vacaturetekst, schrijf hem of haar dan altijd aan door de naam te noemen. Heeft degene die je aanschrijft een achternaam als 'De Jong', of 'Van der Pas', dan schijf je de eerste letter van de achternaam met een hoofdletter.

Afhankelijk van hoe formeel een organisatie is, kies je:

  • Bij een formele organisatie en je weet niet wie je aanschrijft, gebruik je 'Geachte heer/mevrouw’.
  • Bij een formele organisatie en je weet wel wie je aanschrijft, maak je een keuze tussen heer of mevrouw en voeg je de achternaam toe. Bijvoorbeeld 'Geachte heer De Jong', of 'Geachte mevrouw Van der Pas'.
  • Bij een informele organisatie en je weet niet wie je aanschrijft, gebruik je 'Beste heer/mevrouw’.
  • Bij een informele organisatie en je weet wel wie je aanschrijft, maak je een keuze tussen heer of mevrouw en voeg je de achternaam toe. Bijvoorbeeld 'Beste heer De Jong', of 'Beste mevrouw Van der Pas'.

Als je moeilijk kunt inschatten of het gaat om een formele of informele organisatie, kies dan altijd voor de formele versie van de aanhef. Maar pas op dat je de formele (of informele) toon niet te ver doorvoert, zoals Herman Finkers dat in onderstaande video heeft gedaan:

Terug naar boven

4. Zorg voor een goede opbouw

Een sollicitatiebrief moet logisch in elkaar zitten. Dat laat namelijk structuur en overzicht zien en dat leest een stuk makkelijker voor de ontvanger van je brief. Er is niet één manier om een goede brief te schrijven, maar hieronder vind je wel een aantal goede tips:

  • Start je brief met een creatieve openingszin. Denk bijvoorbeeld aan een citaat van een bekend persoon die op jou slaat of op de functie waarop je reageert. Of begin met een praktijksituatie die je hebt meegemaakt die direct aantoont dat je de juiste kwaliteiten hebt voor de functie. Denk ook hier wel goed na of je een formele of informele organisatie aanschrijft, want daar kan je creatieve openingszin wel vanaf hangen.
    • Voorbeeld ‘haak in de op de actualiteit’
      Onlangs was in het nieuws dat de wachttijden bij het aanvragen van een nieuw paspoort steeds langer worden. Ik heb veel ervaring met het efficiënt maken van werkprocessen en die kennis wil ik graag met u delen.
    • Voorbeeld ‘ haak in op de vacaturetekst’
      Creativiteit en oplossend vermogen. Dat vraagt om een ervaren medewerker die alles al wel heeft meegemaakt en zoekt naar creatieve en constructieve oplossingen. Ik solliciteer daarom met veel enthousiasme op uw vacature.
    • Voorbeeld ‘citeer een bekendheid’
      Toon Hermans zei altijd ‘Wat je vandaag moet doen, moet je doen zoals je morgen denkt dat je het had moeten doen’ . Dit is mijn lijfmotto, want ik ben een uitstekende planner en kom zelden voor een verrassing te staan. Komt er wel iets onverwachts tussendoor? Geen probleem, want hier hou ik altijd rekening mee en blijf altijd rustig.
  • Vertel iets over je eigen werkverleden en eventuele opleidingen en cursussen die je hebt gedaan, waarvan jij denkt dat het relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Probeer alleen werkzaamheden en verantwoordelijkheden te delen die relevant zijn voor de nieuwe functie. Solliciteer je bijvoorbeeld op een functie waarbij je in veel projecten tegelijk werkt, benadruk dan de opleiding Projectmanagement die je onlangs hebt gedaan.
  • Laat weten waarom je bij de organisatie wil werken. Ken je de organisatie vanuit je huidige of vorige baan en heb je er altijd prettig mee samengewerkt? Spreken de verschillende uitingen van de organisatie, zoals reclames en social mediaberichten, je enorm aan? Heb je altijd gedroomd om bij die organisatie te werken?
  • Probeer jezelf te verkopen. Waarom ben jij de meest geschikte persoon voor de functie? Welke vaardigheden heb jij die goed aansluiten bij de functie?  Wees je bewust van de concurrentie die je hebt. Zorg dat je je onderscheidt ten opzichte van je medekandidaten. Houd je vooral niet in en zet jezelf écht goed neer.

Terug naar boven

5. Laat je brief nalezen

Het ligt misschien voor de hand, maar een brief zonder spel- en typfouten komt een stuk professioneler over. Zeker als je naar een functie solliciteert waarbij je veel moet schrijven. Maar ook als je solliciteert naar een functie waar je bijna nooit hoeft te schrijven, komt het een stuk netter over als er geen fouten in je brief staan. Als je twijfelt, laat dan je brief nalezen door iemand die foutloos kan schrijven.

Terug naar boven

6. Kies voor een goede afsluiting

Omdat je met je sollicitatiebrief een zo goed mogelijke indruk wilt achterlaten, kun je het beste afsluiten met veel enthousiasme. Geef in één zin nogmaals aan waarom je denkt dat jij de meest geschikte persoon bent voor de baan en sluit af met een zin die aangeeft dat je graag jouw enthousiasme toelicht in een persoonlijk gesprek.

Terug naar boven

7. Pas je brief steeds weer aan

Het is verleidelijk om steeds dezelfde brief te gebruiken per sollicitatie. Je kan in de basis natuurlijk wel dezelfde brief gebruiken wat betreft de opbouw van je brief, maar het valt wel aan te raden om steeds een nieuwe brief te schrijven, want iedere organisatie is weer anders. Misschien dat je bij je volgende sollicitatiebrief juist wél een meer informele toon kunt aanslaan, of een mooie anekdote kunt verwerken in je brief. Moeite met het schrijven van je sollicitatiebrief? Gebruik dan deze sollicitatiebrief als voorbeeld.

Bekijk ook de onderstaande video van de Universiteit Utrecht voor handige tips. In de video wordt ook een voorbeeldbrief behandeld (vanaf minuut 1:49).

Terug naar boven