Voeg toe aan Mijn acties
Target ID:Title:
Meegroeien en bijblijven is de boodschap

Brigitte Verhagen (55) werkt al 31 jaar voor de gemeente die nu Stichtse Vecht heet. Ze begon ooit als hoofd typekamer en is nu fulltime applicatiebeheerder Kantoorautomatisering bij Team I&A. Daarnaast is ze interne trainer, maakt ze instructiefilmjes, is ze lid van het interventieteam en neemt deel aan de flexibele schil van het Telefonisch Informatie Centrum.

Je doet veel, hoe plan je dat allemaal?
“We werken hier volgens het 70-20-10-principe, wat aangeeft hoe we als mens én medewerker het best leren. Dat houdt in: 70% van mijn tijd werk ik in mijn eigen team, 20% besteed ik aan projecten of opdrachten bij een ander team en de overige 10% gaat naar innovatie.”

Wat houdt je werk in die verdeling in?
“Als applicatiebeheerder heb ik te maken met de generieke applicaties van onder meer Microsoft. Voor alle vakapplicaties zijn er gespecialiseerde applicatiebeheerders. Voor mij is het dus vooral de regie over de ondersteuning van medewerkers bij het gebruik van het MS Office-pakket. Er is een servicedesk die eerstelijns vragen opvangt, ik ben de achtervang daarvoor. Ook gaan we Microsoft 365 introduceren en ik ben de key-user die de verbinding zal zijn tussen de gebruikers en dit pakket. Daarnaast doe ik veel voor ons opleidingsportaal, SV Talent. Plus dat ik - binnen die 20% - werk bij de telefooncentrale die overgaat naar nieuwe techniek.”

interesse hebben in zaken en zelf opzoeken wat je verder kan helpen in je ontwikkeling.

Wat vond jij belangrijke stappen in je ontwikkeling?
“Het eigenlijk gewoon interesse hebben in zaken en zelf opzoeken wat je verder kan helpen in je ontwikkeling. Dat heb ik vanaf het begin gedaan. Ook wat je krijgt aangeboden aan ontwikkeling speelt natuurlijk een rol. Onze gemeente is daar echt heel voortvarend in. En, het is belangrijk mee te groeien met de organisatie: we waren eerst de gemeente Maarssen, nu de Stichtse Vecht. Ik heb nu zo’n 400 collega’s.”

 Kun je iets melden over een cursus of training?
“Natuurlijk de trainingen van de softwareleveranciers. Erg leuk en leerzaam was de masterclass van Frans Bromet bij de MeesterinjeWerkWeek van A&O fonds Gemeenten. Die volgde ik samen met een collega. Voor mijn werk maak ik namelijk instructiefilmpjes. Digitalisering raakt bijvoorbeeld iedereen en de vaardigheden die je opdoet bij zo’n masterclass kan ik in mijn praktijk goed gebruiken. Sommige mensen lezen graag een handleiding - echt ze bestaan! - maar anderen zien liever een filmpje over hoe iets werkt.”

Je klinkt enthousiast over je werk, wat is je geheim?
“Mijn werk is divers en ik heb er ook plezier in. Inhoudelijk is het veelzijdig en leuk werk en met mensen werken vind ik ook fijn. Vroeger schaamde je je als je zei dat je al zo lang bij de gemeente werkt, maar dat heb ik helemaal niet meer. Ik ben er trots op, ik heb zoveel gedaan binnen de gemeente en ik groei nog steeds mee. Zo wil ik me gaan verdiepen in processen en projecten, want daar kan ik zeker nog meer over leren. Als ik ergens in geïnteresseerd ben, zoek ik online - bijvoorbeeld bij Allesuitjezelf.nl - naar trajecten die ik kan volgen. Zo kan ik mijzelf ontwikkelen en bijblijven.”

Kijk ook naar ...