Interessegebieden

Home | Kom in actie | Succesverhalen van collega's | Dick maakte een bijzondere overstap

Dick maakte een bijzondere overstap

Dick Peters is vijfenzestig. Hij maakte de overstap van de gemeente Emmen naar de provincie Drenthe. Hij ziet het als een cadeautje dat hij deze ervaring nog vlak voor zijn pensioen kan meepikken.

Dick kijkt terug op zijn overstap: “Er waren genoeg mensen die me voor gek verklaarden. Je kunt bij wijze van spreken slapenderwijs die twee jaar tot je pensioen doorkomen. Maar zo zit ik niet in elkaar. Liever écht niet op routine naar het einde. Ik wil gewoon nog dingen doen, het gevoel hebben dat ik zinvol bezig ben. Dat ze wat aan me hebben. Mijn vrouw zei ook ‘je moet het doen’ en ik ben blij dat ik die stap gemaakt heb. Het kwam langs en het was 'hap'.”

Klus uit de hemel
Een nieuwe manager bij de gemeente, die bij de provincie Drenthe had gewerkt. tipte Dick over een kans bij een van de regiodeals. Dick werd enthousiast. “Dat kwam mij goed uit, er werd een beroep gedaan op mijn kwaliteiten en ik zat op dat moment even niet zo lekker in mijn vel. Ik had 18 jaar met veel plezier bij de gemeente Emmen gewerkt, maar op het laatst gebeurde er een aantal zaken waardoor ik merkte dat ik cynischer werd. Dat vond ik vervelend, naar de mensen om me heen, maar ook naar mezelf. Dat geeft geen energie. Zo wilde ik niet mijn laatste werkzame jaren ingaan. Dus toen deze klus voorbij kwam, kwam dat echt uit de hemel vallen. De gemeente Emmen leende me uit en ik ging op het provinciehuis werken. Ik had onmiddellijk mijn energie terug, van de ene op de andere dag.”

Dit is gewoon een cadeautje, mooi om nog even mee te krijgen vlak voor mijn pensioen.

Sparringpartner
Tijdens het project kwam Dick in aanraking met de kort daarvoor benoemde directeur van de portefeuille Beleid bij de provincie Drenthe. Hij  raakte aan de praat met haar. Toen bleek dat zij iemand zocht als een soort sparringpartner en die ook zaken regelt. Dick stond daarvoor open, want het leek hem leuk dat te gaan doen. Toen werd het zomervakantie en hoorde hij even niets. Hij dacht dat het over was gegaan, maar hij zat er naast. Dick kreeg een aanbod om twee jaar zijn ervaring en expertise in te zetten voor de provincie Drenthe in de functie van strategisch adviseur beleid. “Sinds 1 december 2019 ben ik daar in dienst. Ik ben lekker aan het werk op het snijvlak lijnmanagement, programmatisch management, politiek, bestuurlijk en ambtelijk samenspel. Eigenlijk de dingen die ik zo al die veertig jaar bij elkaar heb geleerd. En daar wordt echt heel nuttig gebruik van gemaakt. Dat voelt voor mij ook enorm fijn. Ik vind het stoer van de provincie Drenthe dat je iemand aanneemt zo vlak voor zijn pensioen en ik vond het ook heel erg van inzicht getuigen van mijn directeur. Dit is gewoon – misschien een stom woord – een cadeautje, mooi om nog even mee te kunnen krijgen.”

Doe waar je goed in bent
“Ik vind het heel belangrijk dat je altijd in beweging blijft, altijd blijft leren”, zegt Dick. “Blijf steeds bezig met dingen die leuk zijn om te doen en waar je goed in bent. Dat is goed voor je eigenwaarde. En ik vind het mooi om van nut te zijn. Je krijgt een mooi salaris en dat wil ik ook verdienen. Ik weet nog dat ik bij de provincie Overijssel werkte met een man die nog geen vijftig was en die hunkerde naar zijn pensioen. Toen dacht ik al, dat gaat mij niet gebeuren. Zelfs twee jaar voor je met pensioen gaat, kun je nog een stap maken. Het hoeft niet als je het naar je zin hebt en met plezier naar je werk gaat, dan moet je dat gewoon blijven doen. Maar blijf in beweging, daar blijf je jonger bij.”

Heb jij pas nog een wending in je loopbaan meegemaakt? En wil je jouw verhaal met je collega's delen? 
Neem contact op met de redactie