'Het wordt wel eens een uurtje later'

Interessegebieden

Freddie Kuiper (53) werkt sinds 2004 bij de overheid. Hij maakte meerdere stappen in zijn werk. Allereerst werkte hij via een uitzendbureau in een sportkantine. Daarna werd hij na een sollicitatie beheerder van een aantal (gemeente)locaties in de gemeente Zeist om vervolgens over te stappen naar de Technische Dienst (TD). Vanuit die functie kwam hij bij zijn huidige baan terecht: Toezichthouder Openbare Ruimte.

Welke opleidingen heb je gedaan?
“Voor mijn overstap naar de TD heb ik mijn ‘papieren’ gehaald op het gebied van elektrische schakeltechniek en bedrijfsmatig werken. Dat deed ik via de gemeente bij gespecialiseerde opleidingsinstituten als ROVC. Ik ben dan ook een ‘vakbekwaam’ persoon!”

Hoe lang ben je nu toezichthouder?
“Dat is zo’n 5 jaar en ik combineer het met mijn werk bij de TD. Mijn werk is daar voornamelijk het onderhoud aan de zogeheten persrioolgemalen. Daarnaast behoren de verkeersregelsinstallaties (VRI’s) en de openbare verlichting tot het werkgebied. Toen ik solliciteerde op de functie van toezichthouder was dat voor 28 tot 32 uur per week. Door mijn TD-werk te combineren met mijn baan als toezichthouder is die urenverdeling nu 24 om 16 uur. Ik ben immers toch langs de weg! 

Kun je al het werk doen binnen die uren?
“Het loopt wel eens uit. Ik ben normaliter om 16.00 uur vrij, maar weglopen als er bijvoorbeeld een gat in de weg zit doe je niet. Dat moet eerst gerepareerd zijn. En ja, dan wordt het wel eens uurtje later. Ook is er eens in 4 weken de storingsdienst. Dan ben je een week lang 24/7 oproepbaar en inzetbaar om storingen op te lossen.”

Ik begeleid een nieuwe collega en leer hem de 'kneepjes' uit de praktijk

Heb je nog plannen voor verdere ontwikkeling of verandering van werk?
“De fysieke belasting begint wel te tellen in mijn huidige werk bij de TD. Die gietijzeren pompen zijn echt wel zwaar. Ik kijk daarom nu naar een opleiding Kwaliteit Arbeid en Milieu (KAM). Het lijkt met leuk om daarvoor arbo-coördinator te zijn, maar dat dan niet meer binnen de gemeente. Het is een functie binnen de provinciale overheid en dat betekent dat ik op termijn afscheid neem van mijn collega’s bij de gemeente Zeist.”

Dat is voor de TD-collega’s ook een verandering …
“Er is iemand bijgekomen, een automonteur. Die begeleid ik nu om hem wegwijs te maken in de techniek van de rioolgemalen. Hij volgt ook de cursussen die ik eerder volgde. Van mij hoort hij de ‘kneepjes’ uit de praktijk. Dat maakt hem straks breed inzetbaar … en dat heeft voor hem én voor de gemeente-organisatie veel waarde.”