Home | Kom in actie | Succesverhalen van collega's | Jaco vindt zijn ritme

Jaco vindt zijn ritme in het groen

Interessegebieden

Zomer 2021 was voor Stadsbeheer afdeling Team Groen, Flora en Fauna van de gemeente Amsterdam de tijd om te werken aan een beter contact tussen de 180 medewerkers. Jaco Benders werkt in het team in Noord en is enthousiast over dit programma dat onder de naam Update! iedereen in beweging zet.

Jaco werkt al sinds 1999 in het groenbeheer in Amsterdam. Na zijn opleiding begon hij in Stadsdeel West maar hij maakte na enkele jaren de overstap naar het team in Noord omdat het werk daar volgens hem veelzijdiger is. “Zo was er in de opleiding een speciale training om te leren kettingzagen, maar daar had ik bij het werk in Oud-West niet veel aan. Dat kwam daar gewoon niet voor. Ik wilde dus meer en kon overstappen naar het team in Noord. Dat kwam goed uit, want ik was ook op zoek naar een woning met een tuin. En, die vond ik ook in Noord.”

Kiezen voor het Groene Goud

“Sinds 2002 werk ik in Noord en ik heb in al die tijd veel gebiedskennis opgedaan”, aldus Jaco. “In het voorjaar is er het onderhoud van de vaste planten en de bomen en eigenlijk gaat dat de hele zomer door. Schoffelen om onkruid te wieden deden we vroeger ook, maar nu niet meer. Dat is uitbesteed aan een aannemer. Ik vind het goed zo, want schoffelen van plantsoenen is niet het leukste werk. Bij de reorganisatie drie jaar terug is vastgesteld wat we zelf wilden onderhouden. Dat noemen we het ‘Groene Goud’. Daar hebben mensen zich sterk voor gemaakt en dat was een goede beslissing. Met name alle parken en de mooie plekjes vallen hieronder. Er zijn daardoor wel minder mensen in de uitvoering gekomen, maar dat is dus beleid.”

In beweging met de Bolero

Ik wilde mijn afdeling letterlijk in beweging zetten en dat deden we met het bekende muziekstuk de Bolero van Ravel - Karin Selbach, afdelingsmanager Team Groen, Flora en Fauna gemeente Amsterdam

Afdelingsmanager Karin Selbach zag dat het contact tussen de teams in de stadsdelen beter kon en zocht een programma om dat te bereiken. “Ik wilde met een soort teambuilding-idee in mijn afdeling met 180 mensen aandacht besteden aan vitaliteit, samenwerken en het gesprek over vakmanschap. We hadden al gemerkt dat gesprekken op kantoor over het vak helemaal niet zo inspirerend waren en dus betrokken we er iemand bij die een ludiek idee had. Zo gingen we letterlijk de afdeling in beweging zetten met het bekende muziekstuk de Bolero van Ravel. Dat hebben we van de zomer buiten op meerdere plekken gedaan en alles is vastgelegd op film voor later. Maar ook om andere diensten bij de gemeente te laten zien welke kwaliteiten onze mensen hebben. En, hoe belangrijk het is die kennis te gebruiken bij het beheren van de stad.”

De Bolero-begeleidingsband

Jaco was al sinds zijn jonge jaren enthousiast met muziek in de weer. Ooit begon hij bij een tamboerkorps als trommelaar en een fase later in zijn ontwikkeling drumde hij in schoolbandjes op de middelbare school om vervolgens professioneel muzikant te worden met een zwak voor de West-Afrikaanse djembé-muziek. Die achtergrond kwam goed van pas bij het Bolero-programma. Jaco vormde met een collega die accordeon speelt en een andere collega als gitarist een begeleidingsband voor meerdere buitenspektakels met de Bolero als leidraad voor de bewegingschoreografie. “Toen Karin met het idee kwam, reageerden sommige collega’s eerst wat stug, maar ik was direct enthousiast. Met z’n drieën vormden we een tijdelijk bandje. Overigens hebben we met ons drieën best vaak gerepeteerd, want de Bolero bleek vooral voor de accordeonspeler een lastig stuk. Voor mij was het vooral de herhaling van het ritme en dat vasthouden. Zo was er een choreografie met auto’s. Dat moest best vaak over voordat het goed synchroon ging, net als een dans. Dat deden we in Zuidoost op een groot terrein en het is ook gefilmd. Die autochoreografie vond ik vanwege de uitstoot - we rijden met diesels - niet zo’n goed idee. Vooral omdat het zo vaak over moest, had ik daar wel wat moeite mee.”

Meer collega’s leren kennen

Ik heb collega’s uit andere stadsdelen beter leren kennen.

Wat heeft het Bolero-programma Jaco opgeleverd? “Dat ik collega’s beter heb leren kennen die werken in andere stadsdelen. Meer dan alleen een gezicht dus. Ook heb ik andere muzikanten leren kennen en dat is ook leuk. Als er nu een oproep komt om bijvoorbeeld mee te helpen in het Vondelpark, dan ga je daar anders mee om dan eerst en doe je eerder mee. Ik vond het Bolero-programma echt hartstikke leuk. Het ging er allemaal gemoedelijk aan toe en dat vond ik ook fijn.” Deze Update! heeft de mensen van de afdeling Groen, Flora en Fauna dichter bij elkaar gebracht voegt Karin Selbach hier aan toe: “Het gaat er nu om die betere communicatie en de leuke contacten een vast onderdeel te laten worden in ons dagelijkse handelen. Daarmee gaan we volgend jaar weer aan de slag. We houden het vuurtje brandend!”