Loopbaancoach Anja helpt Jelly aan nieuwe baan

Interessegebieden

Een beetje verlegen trekt ze haar schouders op. "Tsja,’ zegt ze, ‘wat kan ik verder nog? Ik geef alleen maar les. Met kinderen kan ik goed overweg." Jelly heet ze. Anja van der Vegte (foto) zit als loopbaancoach samen met Jelly in een kantoor in het gemeentelijk sportcentrum.

De directeur van Jelly had haar gezegd om eens met een Anja te praten. Jelly is sceptisch en denkt dat Anja als loopbaancoach eigenlijk weinig voor haar kan doen. Maar ze gaat er toch voor.

Van vrijwilliger naar zwemjuf

Ze vertelt over haar werk als zwemjuf. Meer dan 25 jaar geleden rolde ze er toevallig in toen haar eigen kinderen op zwemles zaten. Aanvankelijk hield ze toezicht als vrijwilliger, en toen er een plek vrijkwam voor zweminstructrice stak ze haar vinger op. Jarenlang werkte ze met het grootste plezier, maar nu is ze ruim 60. "Ik voel me steeds meer misplaatst in mijn badpak tussen de kinderen. Het wordt te belastend, ik voel aan alles dat ik in dit werk mijn pensioen niet ga halen," zegt ze. Anja merkt op dat ze het knap vindt dat Jelly destijds voor zichzelf opkwam en van haar vrijwilligerswerk in een betaalde baan terecht kwam. Ze antwoordt dat ze dat niet moeilijk vond. "Ik durf best mijn mening te geven." Anja vraagt wanneer ze dat nog meer doet. Jelly blijkt in de ondernemingsraad te zitten en is daar voorzitter van de commissie VGWM (Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu). "Veiligheid is belangrijk, we moeten in het zwembad risico’s beperken, zorgen dat er niks misgaat." Ze legt uit dat dit in zwembaden een groot onderwerp is. Het gaat natuurlijk om zwemveiligheid, maar ook om gladde vloeren en of er kan iets misgaan met de chloorinstallatie waarbij kwalijke dampen kunnen vrijkomen.

Welke talenten heeft Jelly?

Jelly praat vol overtuiging, ze is helemaal los gekomen in de loop van het gesprek. Naast het lesgeven en de ondernemingsraad maakt Jelly ook de personeelsplanning. Samen zetten Anja en Jelly op een rij welke talenten Jelly heeft. Ze is ordelijk en kan goed analyseren, in de praktijk heeft ze alles geleerd over het zwembadbedrijf, ze begrijpt kinderen en ze spreekt de taal van de medewerkers. Maar wat wil Jelly? Over die vraag praten we een tijd door. In het sportcentrum voelt ze zich thuis, ze wil er graag blijven. Kan ze zich verder bekwamen in het veiligheidswerk?

Van zwemjuf naar preventiemedewerker

Samen zoeken Anja en Jelly uit wat voor cursussen er zijn op het gebied van veiligheid. Jelly vraagt ook een gesprek aan met haar directeur. Een paar weken later zien Anja en Jelly elkaar opnieuw. Alles blijkt op z’n plek te zijn gevallen. Jelly gaat een cursus doen en gaat dan in het zwembad aan de slag als preventiemedewerker, waarbij ze het personeel ondersteunt in het veilig werken. Daarnaast krijgt ze administratieve taken en blijft ze de planning maken van het zwembadpersoneel. Het lesgeven hangt ze aan de wilgen. "Het is mooi geweest," zegt ze bevrijd. Volgens Anja een hartverwarmend proces. "Als loopbaancoach loop je een stukje mee met iemand op een keerpunt in z’n carrière. Wie ben je? Valt je werkende ik samen met de dingen waar je enthousiast van wordt? Wat zijn je kwaliteiten? Zoeken naar mogelijkheden. Investeren in een opleiding. Mogelijkheden zien en kansen benutten. Vaak lukt het mensen een nieuwe weg in te slaan met nieuw perspectief. Mijn rol is dat ik mensen help over zichzelf na te denken. Waar nodig plaag en provoceer ik een beetje. Heerlijk werk, want het wérkt. En als het werkt geeft het intense voldoening."

Anja van der Vegte is loopbaancoach bij Medies Coaching (Deventer) en e-coach bij de Talentenregio (Zwolle) bij de gemeente Raalte.