Interessegebieden

Van dossiervormer naar financial

Xander Luttik werkte ruim 25 jaar bij DIV (documentaire informatievoorziening) van de gemeente Haarlem. De afdeling houdt straks op te bestaan. Nu doet hij een opleiding voor financieel procesmanager op Financiën. ‘Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen.’

Je afdeling ging stoppen, schrok je daarvan?

Nee, ik wist al een tijdje dat het zou ophouden door de digitalisering. Ik werkte er meer dan 25 jaar, de laatste jaren als dossiervormer. Het werk was niet zo uitdagend, maar het was een leuk en goed team. Ik had het naar mijn zin en hoefde niet zo nodig weg.

Hoe is dat veranderd?

Mijn collega’s en ik kregen begeleiding: een serie bijeenkomsten en gesprekken. Je moest een test invullen en daarna was er een gesprek over de vraag: waar word je blij van? Ik vertelde dat ik hou van hardlopen en van het bijhouden van snelheden en cijfers. De begeleiders zeiden: nu zien we je pas enthousiast worden. Zo bedacht ik om iets te gaan doen met sporten en cijfers. Dat was het moment dat ik besloot: ja ik wil iets anders gaan doen.

Hoe heb je dat aangepakt?

Eerst heb ik uitgezocht of ik iets kon gaan doen met sport, maar dat was er niet echt. Toen ben ik in gesprek gegaan bij Financiën. Met de leidinggevende heb ik gekeken welke opleiding ik nodig heb om het werk als procesmanager te kunnen doen. De eerste twee modules heb ik met succes afgerond.

Ik doe er alles aan om er een succes van te maken.

Je bent 55, lukt het studeren?

Ja, het gaat goed. Ik kan het niet zo lang achter elkaar leren als vroeger, maar ik kan goed plannen en de discipline zat er snel in. Die eerste twee modules waren een voorbereiding op de eigenlijke opleiding Planning en financiën bij de lokale overheid aan de Bestuursacademie. Het is een eis dat ik de opleiding haal, de afdeling spant zich dan in om een baan voor mij te vinden. Ik heb er vertrouwen in. De organisatie investeert in mij en ik investeer zelf ook. Ik doe er alles aan om er een succes van te maken. Het is prettig om door het studeren meer inhoudelijke kennis te krijgen, zo raak ik sneller thuis in het werk. Sowieso heb ik in de loop van dit traject steeds meer zelfvertrouwen gekregen. Dat voelt goed, ik kon het wel gebruiken.

Hoe ging dat?

Tijdens de begeleiding ben ik actief gaan netwerken. Ik vroeg een gesprek met een manager binnen de gemeente, die was heel behulpzaam. Ze gaf me allerlei tips over wat er speelde binnen de organisatie en met wie ik daarover zou kunnen praten. Zo kwam van het een het ander. Mensen zijn allemaal bereid om je te helpen. In die gesprekken kreeg ik steeds meer de overtuiging dat ik meer kan dan ik altijd heb gedaan. Doordat het goede gesprekken waren.

Het is uiteindelijk niet moeilijk gebleken om een nieuwe baan te vinden

Heb je het naar je zin bij Financiën?

Zeker. Verrassend genoeg is het ook weer een team met collega’s die het niet alleen in het werk, maar ook in menselijk opzicht goed met elkaar kunnen vinden. Ik dacht dat ik dat buiten DIV nooit meer zou vinden. Gisteren kreeg ik van iemand een prachtig compliment: dat ik goed meedraai en dat ik in een jaar tijd zoveel heb geleerd. Daar ben ik trots op.

Hoe is het gegaan met je collega’s van DIV, hebben zij ook een andere plek gevonden?

Voor alle 14 mensen is er een oplossing gekomen. Sommigen blijven nog op de afdeling tot hun pensioen, anderen hebben een andere baan gevonden. Zo zit één oud-collega nu bij het klantcontactcentrum veel beter op haar plek dan vroeger bij DIV. Ze blinkt uit in het contact met burgers en ze heeft zich het nieuwe werk in korte tijd eigen gemaakt. Terwijl ze eigenlijk dacht: wat voor ander werk kan ik nou eigenlijk? Zo stonden de meeste mensen erin, maar het is uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk gebleken om ander werk te vinden.

Lees welke tips Hans Warmerdam aan Xander heeft gegeven om aan een nieuwe baan te komen.