De TalentSpiegel zette brandweerman Arjan aan het denken

De TalentSpiegel geeft je extra inzicht in jezelf. Wat zijn je sterke kanten? Wat zijn de valkuilen die daarbij horen? Brandweerman Arjan van Haren uit Dordrecht vulde hem in. “Het zet je aan het denken.”

Arjan (37) werkt in de 24-uursdienst. Naast brandweerman is hij schipper op de blusboot. Nadenken over een tweede loopbaan is een must als je brandweerman bent. Want na 20 jaar loopt je contract af en moet je iets anders gaan doen. Na 13 jaar bij de brandweer begint die andere carrière langzaam een onderwerp te worden voor Arjan. Maar hij vindt het lastig. “Ik weet nog niet wat ik wil, daarom ben ik eens gaan praten met de loopbaancoach, Gerard van der Niet. Op zijn advies heb ik de TalentSpiegel ingevuld.”

Je bent er even een poosje mee bezig, maar het levert iets op.

Hoe werkt de TalentSpiegel?

“Je moet een lijst met vragen invullen. Wat vind je leuk? Wat zijn je motieven in het werk? Vind je vernieuwing belangrijk? Dat soort dingen. Je bent er even een poosje mee bezig, maar het levert iets op. Binnen een uur kreeg ik al de uitslag: een flink document van haast dertig pagina’s. Het is een herkenbaar verhaal en hier en daar ook wel confronterend.”

Hoezo confronterend?

“Omdat ik eigenschappen van mezelf herken, en hoe je daarin kunt doorschieten. Een voorbeeld is dat ik me inleef in anderen, maar ik kan hierin doorslaan en emotioneel betrokken raken. Dat is iets om over na te denken. De TalentSpiegel gaat over jezelf. Alleen al daarom vind ik het waardevol.”

Wat ga je doen met de uitkomsten?

“Ik begin erover na te denken. Sommige zaken uit het resultaat gaan over dagelijkse dingen op de werkvloer. Ik ben me meer bewust geworden van mijn eigen opstelling en hoe ik in mijn werk sta. Daar doe ik wel iets mee in het dagelijks werk. De volgende stap is dat ik weer ga praten met de loopbaancoach. Over de uitkomst van de Talentspiegel en hoe ik ermee aan de slag kan gaan.”

Ik denk er ook over na of ik een stapje omhoog zou kunnen door een opleiding. Ook dat ga ik bespreken met de loopbaancoach.

Heb je al enig idee wat je wilt in je tweede loopbaan?

“Eerlijk gezegd niet. Maar, ik weet wel dat ik een paar dingen belangrijk vind. Ik heb in mijn werk een beetje spanning nodig. De hele dag op een kantoor zitten vind ik niet prettig. Om het naar m’n zin te hebben, moet ik geregeld naar buiten kunnen. Ik denk er ook over na of ik een stapje omhoog zou kunnen door een opleiding. Van mbo naar hbo-niveau. Ook dat ga ik bespreken met de loopbaancoach.”

Wil jij ook weten wat jouw talenten zijn en leren hoe je jouw talenten kunt inzetten in je loopbaan? Vul de TalentSpiegel in.

Heb jij pas nog een wending in je loopbaan meegemaakt? En wil je jouw verhaal met je collega's delen? 
Neem contact op met de redactie