Interessegebieden

Home | Verken je kansen | Collega's ontdekken hun kansen | De TalentSpiegel gaf mij écht inzicht in mijzelf

“De TalentSpiegel gaf mij écht inzicht in mijzelf”

Weet jij wat je eigen talenten zijn? En zijn dat de talenten die andere mensen ook noemen als ze het over jou hebben? Vaak denk je die van jezelf wel goed te kennen, maar zodra je het aan anderen vraagt, worden er toch andere talenten genoemd. Hoe goed ken je jezelf dan eigenlijk echt? Met de TalentSpiegel breng je jouw eigen talenten in kaart.

Veel mensen denken dat het maken van een talententest overbodig is. Zo ook Gaspar Brizic, sociaal rechercheur voor uitkeringsfraude bij de gemeente Lelystad: “Ik werd gewezen op de TalentSpiegel en was vooral erg sceptisch. Hoe kan een test op basis van een aantal vragen mijn talenten in kaart brengen? Op aanraden van een loopbaanadviseur heb ik me er toch aan gewaagd. Ik moet zeggen dat het rapport me enorm heeft verrast! Ik kon me volledig in de conclusies van het rapport vinden en het geeft écht antwoord op de vraag wie ik nou eigenlijk ben.”

Toe aan een nieuwe stap

Omdat Gaspar niet wist wat hij wilde worden, is hij direct na de middelbare school bij de Koninklijke Marechaussee aan de slag gegaan. Hier heeft hij 9 jaar gewerkt, totdat hij naar eigen zeggen aan iets anders toe was. “Ik was flink uitgeleerd bij de marechaussee en wilde echt uit mijn comfort zone stappen. Zo solliciteerde ik op een functie bij de gemeente Lelystad en ik ben het nog geworden ook.”

Ik wist nooit wat ik wilde worden. Nog steeds niet eigenlijk

Als sociaal rechercheur is Gaspar momenteel bezig met de toezicht op de Wet maatschappelijke ondersteuning. “Het is leuk en interessant werk. Zeker omdat ik nu mensen help die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Ik moet onderzoeken of de financiële ondersteuning die geboden wordt vanuit de gemeente wel correct besteed wordt. Controle op fraude dus. En daardoor zijn de gesprekken die ik voer met mensen niet altijd even leuk. Ik kom ook pas in beeld als er iets negatiefs aan de hand is. Het is dan extra belonend als mensen na een gesprek me toch de hand schudden en bedanken.”

In gesprek met loopbaancoach

Ondanks dat Gaspar interessant en uitdagend werk uitvoert, was hij toch nieuwsgierig naar wat er nog meer voor hem in het vat zit bij de gemeente Lelystad. “Ik wist vroeger nooit wat ik wilde worden, maar dat weet ik eigenlijk nog steeds niet. Ik heb het wel altijd jammer gevonden dat ik geen diploma’s meer heb gehaald na de middelbare school. Ik wil graag toetsen waar mijn plafond ligt en met die vraag ben ik naar een loopbaanadviseur gegaan binnen de gemeente Lelystad. Zij wees me op de TalentSpiegel.”

TalentSpiegel wijst de weg

Na het doorlopen van vragenlijsten geeft de TalentSpiegel inzicht in jezelf. Het laat jouw kansen zien en brengt ontwikkel- en loopbaanmogelijkheden in kaart. Zo weet je bijvoorbeeld of je alles uit je huidige functie haalt, je verder kunt ontwikkelen, wat een passende vervolgstap is en of je klaar bent om in actie te komen. “Ik had het idee dat ik teamleider zou willen worden. De TalentSpiegel laat vervolgens zien in hoeverre dit bij je past. Dat kwam bij mij behoorlijk goed uit.”

De TalentSpiegel zet een stip op de horizon

“De karaktereigenschappen die ik heb, sluiten goed aan bij de vereiste eigenschappen van een teamleider. Het zet voor mij een stip op de horizon, want ik zit momenteel echt op mijn plek bij de gemeente Lelystad. Stap voor stap wil ik richting de teamleidersrol groeien. Daar heb ik verder geen haast bij. Ik ben wel van plan om het rapport te bespreken met mijn leidinggevende. Vooral om te bekijken in hoeverre de gemeente mij kan helpen bij de weg die ik moet afleggen om teamleider te worden.”

Na TalentSpiegel komt de Arbeidsmarktscan

Gaspar heeft na het invullen van de TalentSpiegel de Arbeidsmarktscan uitgevoerd. Met deze scan kun je aangeven wat het toekomstperspectief is van de functie die je uitoefent en laat ook zien wat je precies moet doen om in aanmerking te komen voor een andere functie. De uitkomsten van beide testen heeft Gaspar besproken met een loopbaanadviseur. “Dat heeft veel verduidelijkt. De testjes in combinatie met het gesprek met een loopbaanadviseur geeft een mooi plaatje. Dat raad ik echt iedereen aan, want ik heb er veel aan gehad. Vooral de TalentSpiegel heeft me inzicht gegeven in mezelf. Ik kreeg antwoorden op onder andere de volgende vragen:

  • Ben ik praktisch ingesteld?
  • In hoeverre ligt administratief werk mij?
  • Wat geeft mij veerkracht?

De test is echt voor 90% accuraat! Ik heb nu inzicht in wat mijn sterke en zwakke punten zijn. Zo probeer ik mijn zwakke punten stap voor stap te verbeteren. Uiteindelijk moet het leiden tot een mooie doorgroei binnen de gemeente Lelystad.”