Interessegebieden

Home | Verken je kansen | Collega's ontdekken hun kansen | Henk denkt aan switchen

Henk denkt aan switchen

Henk Baalmans nam deel aan een door A&O fonds Gemeenten georganiseerde bijeenkomst in Groningen. Eerst aarzelde hij een beetje, maar meldde zich toch aan. Nu is hij is vol lof, want hij staat nu sterker bij gesprekken over zijn toekomst in het werk.

Hoe wist je van deze bijeenkomst?
“Ik werk bij Facilitaire zaken en huisvesting als specialist in huisvesting bij de gemeente Groningen. Via een collega bij de gemeente kreeg ik een mail erover. Eerst was ik een beetje afwachtend maar heb me toch aangemeld.”

Vertel eens over bijeenkomst …
“Het ging om een soort ‘proeverij’ in de Gasfabriek aan het Boterdiep, een bekende locatie voor de Groningers. Leuke ontvangst en persoonlijk ook. Naast collega’s waren ook mensen van andere organisaties aanwezig. We kregen uitleg over de 5 proeverijen en workshops waar we aan deel konden nemen. Ik ben er bij 3 geweest, waaronder de proeverij voor de workshop ‘Horen, zien en niet zwijgen'.”

Waarom koos je juist die proeverij?
“Ik zit in een traject omdat ik op zoek ben naar een andere baan binnen of buiten de gemeente. Ik ben dus zoekende. Inmiddels werk ik 18 jaar bij dezelfde afdeling en maakte ik allerlei veranderingen in het werk en reorganisaties mee. Zo is er een shared services center gekomen met iedere een eigen manier van werken. Dat maakt dat ik het tijd vind om een nieuwe uitdaging op te zoeken.”

Ik denk aan een switch te maken naar een baan in de sociaal-maatschappelijke richting

Wat zou je willen gaan doen?
“Wat ik nu doe vind ik erg leuk, maar dienstverlening is breder dan alleen het facilitaire vakgebied. Vanuit de dienstverlening, mijn oplossingsgerichtheid en het mensgericht werken denk ik eraan om een switch te maken naar een baan in de sociaal-maatschappelijke richting.”

Sloot de proeverij aan op wat jij wilt doen?
“Ik merk dat ik in gesprekken wel eens wat moeite heb me te uiten en voor mijn belangen op te komen. Daarom volgde ik de workshop ‘Horen, zien en niet zwijgen’ door Esther Spliethof. Dat deed ik samen met enkele directe collega’s en we konden aan de hand van een voorbeeld uit onze praktijk aan de slag. Naast de proeverij en de workshop heb ik enkele dagen later ook nog een loopbaangesprek gehad. Ik ben boven de 45 en ik werd geattendeerd op de mogelijkheid om via het A&O fonds Gemeenten verdere loopbaancoaching te kunnen krijgen.”

Hoe kijk je terug op je deelname?
“Het is een nu een zaak van het geleerde toepassen in de praktijk. Door in gesprek te blijven en daarvan te leren. Op het moment ben ik bezig mijn netwerk op te bouwen binnen en buiten de gemeente. Zo was ik recent op gesprek bij het ziekenhuis hier in Groningen. Dat ik naar die bijeenkomst ben gegaan, gaf mij dus net dat zetje om in actie te komen voor mijzelf. Ik heb er echt wat aan gehad, want je komt in een positieve flow.”

Heb jij pas nog een wending in je loopbaan meegemaakt? En wil je jouw verhaal met je collega's delen? 
Neem contact op met de redactie