Interessegebieden

Home | Verken je kansen | Collega's ontdekken hun kansen | Weet jij al waar je staat?

Weet jij al waar je staat?

Eva Klat werkt als mobiliteitsmanager bij de gemeente Groningen. Ze helpt collega's van werk naar werk. Dat kan zijn omdat iemand weg moet, maar ook als iemand uit eigen beweging op zoek gaat naar ander werk. Als Eva in gesprek gaat met een collega, doorlopen ze samen een aantal stappen.

Wie ben ik-fase

Zodra werknemers bij Eva aankloppen, maken ze kennis tijdens een eerste gesprek. “Allereerst wil ik natuurlijk weten wie er tegenover me zit. Ik zorg altijd voor prettige omstandigheden, zodat mijn gesprekspartner zich snel op zijn gemak voelt. In de loop van het gesprek begin ik over de talenten- en motivatieanalyse. Dat is een online test die we aanbieden, die echt bedoeld is voor de ‘wie ben ik’-fase.

Soms komen mensen er juist achter dat ze het helemaal niet zo slecht hebben nu

De test biedt inzicht in de talenten van de werknemer. Na afloop bespreken we de resultaten van de test. Wat vinden ze van de test? En kunnen ze zichzelf erin vinden? Soms komen mensen er juist achter dat ze het helemaal niet zo slecht hebben in hun huidige baan. Dat is voor mij natuurlijk ook een resultaat. Niet iedereen hoeft een nieuwe baan.”

Maak een top-5 van favoriete banen

Voordat er een vervolgafspraak plaatsvindt, brengt Eva eerst de Opleidingen- en beroependatabase onder de aandacht: “Ik vraag altijd eerst of ze vóór de volgende afspraak eens willen ‘neuzen’ in de Opleidingen- en beroependatabase. Dat is zo’n mooi en volledig instrument! Vervolgens vraag ik of ze een top-5 willen maken van hun favoriete beroepen.”

Wat zijn mijn kansen op de arbeidsmarkt?

Tijdens de vervolgafspraak wordt de top-5 besproken en wordt er gekeken welke eisen er gesteld worden aan die functies. “Wat moet er gebeuren om in aanmerking te komen voor die functies? Aan de hand van de Arbeidsmarktscan kun je dat snel en eenvoudig zien. Zo moet je een aantal basisgegevens invullen, zoals hoogst genoten opleiding. Daarnaast kun je aangeven hoeveel uren je wilt werken, hoe ver je bereid bent te reizen naar werk en of je een tijdelijk of vast contract wilt.

Ik help mensen met dat laatste zetje. Daar gaat het om

Je krijgt direct het resultaat te zien: hoeveel kans maak je met je huidige gegevens om de baan te krijgen die je wilt? Door steeds met die gegevens te spelen, zie je direct welk effect het heeft. Als je bijvoorbeeld ziet dat een 24-urige werkweek je kans behoorlijk verkleinen op een baan in de sector waar je wilt werken, kun je overwegen om toch meer uren te gaan werken.”

Koffie drinken met mensen uit het vak

De allerlaatste stap ligt bij de werknemer. In hoeverre is iemand bereid om te investeren in de eigen ontwikkeling. Eva geeft aan: “Ik probeer mensen te helpen bij het laatste zetje. Het is natuurlijk al geweldig dat werknemers überhaupt bij je aankloppen om ze te helpen met hun ontwikkeling. Maar net dat laatste zetje, daar gaat het toch vaak om. Zo koppel ik graag mensen uit het vak met de werknemer in kwestie. De werknemer maakt op deze manier kennis met iemand die daadwerkelijk het beroep uitoefent dat hij zelf zou willen doen. Dat zijn zeer zinvolle gesprekken!”

Samen cv-sessies houden

Is een werknemer er helemaal uit en heeft hij besloten om een andere baan te zoeken, dan wordt het spannend. Sollicitatiebrieven schrijven, een cv samenstellen en gesprekken aangaan. Ook daar kan een loopbaanadviseur of mobiliteitsmanager bij helpen. Eva geeft aan: “Ik help graag bij het maken van een goed cv. Ik hou dan cv-sessies van 2 uur per keer, waarbij we analyseren welke vaardigheden iemand heeft. Vaak zie je dat iemand veel meer doet dan ze zelf beseffen. Daar gaan we naar op zoek en dat zetten we prominent in het cv. We hebben hier enorm goede ervaringen mee: bijna iedereen met wie we cv-sessies houden, wordt uitgenodigd om op gesprek te komen!”

Maak gebruik van de tools

Eva gelooft heilig in tools waar een accurate analyse en voorspelling uitrolt. Het inzicht dat je daarmee krijgt is een mooi startpunt om met je eigen ontwikkeling bezig te zijn. Neem eens een kijkje en start met het gebruiken van een van de tools:

Beide tools zijn mede mogelijk gemaakt door LDC, leverancier van professionele begeleidingstools. De Arbeidsmarktscan is in samenwerking met Intelligence Group gemaakt.