Stilstaan of groeien? Jouw mindset geeft de doorslag

Staat het vast wat je talenten of je vaardigheden zijn, of kun je daarin groeien? Dit is precies wat professor Carol Dweck tientallen jaren onderzocht. Zij ontdekte dat er twee mindsets zijn: een vaste mindset en een groeimindset. En dat is van grote invloed op je houding als het bijvoorbeeld gaat om nieuwe dingen te leren.

Welke mindset heb jij?

Je moet erin geloven
Een vaste mindset betekent dat je vind dat alles waar je goed in bent is bepaald door een talent. Dat heb je of dat heb je niet. Dit kun je herkennen in je dagelijkse leven en werk. Je bent er bijvoorbeeld van overtuigd dat alles wat goed gaat door die vaste eigenschappen komt. Maar ook zul je uitdagingen misschien liever mijden en het moeilijk vinden om met kritiek om te gaan. Bij tegenslagen vind je het moeilijk vol te houden en succes van anderen bedreigend.

Groeien kun jij ook
Ook al heb je een vaststaand beeld van jezelf en je capaciteiten, je kunt echt meer en het kan je leven en werk een stuk prettiger maken als je je talenten verder ontwikkelt. Onderzoek toont aan dat mensen met een vaste mindset naar een groeimindset kunnen overschakelen. Dan zie je bijvoorbeeld ineens dat door nieuwe dingen te leren je grip krijgt op zaken waar je eerder moeite mee had.  Dat je uitdagingen als kansen ziet en inspiratie haalt uit het succes van anderen. Geloven in jezelf dus!

Maak dus de switch van 'ik kan het toch niet' naar 'ik kan het nog niet'.