Interessegebieden

Home | Weet wat er speelt | Gemeentewerk verandert | Automatisering: risico's maar ook kansen

Automatisering: risico's maar ook kansen

Je wordt gewaarschuwd door arbeidsmarktspecialist Maarten Goos: "als je als hogeropgeleide werknemer wilt voorkomen dat je werk door computers wordt overgenomen, moet je in actie komen."

Routine ziet Goos als de grootste vijand van hogeropgeleiden. “Routinematig werk kan namelijk prima worden geautomatiseerd en op elk niveau zijn banen die voor een groot deel uit routine bestaan. Door mobiel en internetbankieren zijn bijvoorbeeld veel bankmedewerkers overbodig geworden. Klanten van allerlei bedrijven hoeven hun vragen niet aan een medewerker te stellen: ze vinden de antwoorden wel op de website of app.”

Communicatieve vaardigheden

Goos constateert dat opleiding en bijscholing vaak gericht zijn op beheersing van technologie. “Dat is goed, want computers, robots en andere technologische hulpmiddelen maken het werk van veel hogeropgeleide werknemers gemakkelijker en zorgen voor hogere kwaliteit. Maar dat is maar één kant van het werk. Veel functies vragen ook om ondernemerschap en communicatieve vaardigheden. Dat zijn de vaardigheden waarin hogeropgeleiden zich nu vooral moeten ontwikkelen.”

Bijscholen

Kortom, als je merkt dat steeds meer aspecten van je werk geautomatiseerd worden, doe je er verstandig aan je om- of bij te scholen op die gebieden waar mensenwerk nodig blijft. Een personeelsmedewerker kan de selectie van kandidaten voor een functie laten doen door de computer, maar daarna zal ze toch echt zelf het gesprek moeten voeren. “Blijf goed gebruikmaken van digitale middelen in je werk”, is het advies van Goos, “maar ontwikkel vooral vaardigheden als inlevingsvermogen en gespreksvoering.”

Het volledige artikel van Maarten Goos vind je op de website van het Financieele Dagblad.