Interessegebieden

Home | Kom in actie | Netwerken en solliciteren | Nieuwe baan vinden? Ga koffiedrinken!

Nieuwe baan vinden? Ga koffiedrinken!

Wil je nu of later een nieuwe baan? Drink dan eens een kopje koffie met iemand die de baan al uitvoert. Win informatie in en ontdek alles over de functie. Vind je het spannend om zomaar iemand te benaderen? Stap gerust over die drempel heen, want iedereen vindt het leuk om over zijn werk te praten en anderen te helpen.

Het is dé tip van Aaltje Vincent (sollicitatie- en netwerkgoeroe): wil je nu of in de toekomst een nieuwe baan bij je huidige of een andere werkgever? Duik in je netwerk en ga op zoek naar mensen die nú die baan hebben. Heb je niemand in je netwerk, kijk dan of je mensen kent die wél iemand kennen die de baan hebben. Daar is een handige tool voor: LinkedIn.

Via-via werkt het best

Als je zelf geen mensen kent, hoeft dat geen probleem te zijn. Zoek op LinkedIn op de functie die je wilt hebben. Je krijgt een lijst met mensen te zien die de functienaam hebben ingevuld bij hun profiel. Je ziet dan direct of iemand een eerste-, tweede- of derdegraads connectie is. Als het goed is, ken je de eerstegraads connecties zelf al. Je kunt hen eenvoudig uitnodigen om eens een kopje koffie te drinken. Bij een tweede- of derdegraads connectie kun je de tussenpersonen vragen of zij jou willen voorstellen. Je ziet op LinkedIn wie dat zijn. Het is namelijk altijd beter als je wordt voorgesteld in plaats van zelf iemand ‘koud’ benaderen.

En als je niemand kent?

Je zult zien dat je al snel via-via iemand kent die de functie heeft die jij ook wilt. Maar in het geval dat het niet zo is, kun je LinkedIn goed gebruiken om iemand te benaderen. Heb je iemand op LinkedIn gevonden die de baan heeft die jij ook wil hebben, maar hij is op geen enkele manier een connectie van je, dan kun je hem tóch benaderen voor een kop koffie. Stuur hem een persoonlijk bericht en leg uit waarom je juist graag met diegene een kopje koffie drinkt. Zorg dat je enthousiast bent en je zult zien dat mensen snel geneigd zijn om over hun eigen werk te praten en anderen te helpen. Aandacht is ten slotte de nieuwe schaarste tegenwoordig.