Interessegebieden

“Ik was ooit kapster, nu ben ik coach”

Ruim 10 jaar geleden kwam Lieneke (32) bij de gemeente Heemskerk in dienst. Ze was kapster voordat ze bij de gemeente kwam werken. Welke keuzes maakte ze in haar loopbaan tot nu toe?

Hoe kwam je in contact met de gemeente Heemskerk? 
“Ik werkte als kapster, maar dat wilde ik niet meer. Ik zocht ander werk dat beter bij mij paste. Het was fijn dat ik toen aan de slag kon op het callcenter van de gemeente. Dat beviel mij prima. Daarna kwam ik in dienst bij de gemeente en werd ik betrokken bij baliewerk en de administratieve verwerking in de back office.” 
 
Wat voor loopbaan zag je voor je? 

“Ik kwam erg jong bij de gemeente. Het werk vond ik direct leuk, maar wilde mezelf wel verder ontwikkelen. Hoe ik dat wilde aanpakken, wist ik niet goed. Daar was ik best onzeker over. Ik kon in 2012 via de gemeente een cursus Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) doen en dat zette mij aan het denken over mijn dromen en wensen. Na de training ‘Bezieling in je werk’ uit de opleidingscarrousel van onze gemeente wist ik wat ik wilde.” 

Mensen helpen, dat is wat ik wil. Een hbo-opleiding coaching paste bij die droom.

En wat wilde je? 
“Mensen helpen, dat is wat ik wil. Een hbo-opleiding coaching paste bij die droom. Met coaching kun je mensen echt leren hun eigen kracht te gebruiken. Ze groeien en ontwikkelen zich daardoor en dat is wat coaching kan doen. Het gevoel dat je dat voor elkaar kunt krijgen bij anderen maakt het zo waardevol. Niet alleen voor hen, maar ook voor mezelf.” 
 
Wat hield die opleiding in? 

“Het was wel pittig, want het programma bestond uit anderhalf jaar 8 uur thuisstudie per week en één keer per maand klassikale les. Met mijn leidinggevende heb ik dit vooraf besproken en daardoor viel er een last van mijn schouders: ik kon de opleiding gaan doen!” 

Ik heb mijn onzekerheden overwonnen en echt een wending aan mijn leven gegeven.

Wat heeft het je opgeleverd? 
“Die opleiding heb ik afgerond, daarna volgde ik de opleiding transactionele analyse, die ik inmiddels ook afgerond heb. Vervolgens solliciteerde ik intern op een functie in de pool van coaches bij de gemeente. Het is echt geweldig dat ik ben aangenomen! Nu ga ik eerst nog een aanvullende opleiding doen bij trainingsbureau 5D. Deze training hebben de andere coaches uit de pool ook gedaan. Dan kan ik volgend voorjaar een start maken als coach bij de gemeente voor zeker 4 uur in de week. Daarnaast blijf ik mijn andere werk bij de gemeente doen.” 
 
Als je nu terugkijkt wat vind je van de keuzes die je hebt gemaakt? 

“Ik heb mijn onzekerheden overwonnen en echt een wending aan mijn leven gegeven. Mijn dromen heb ik in werkelijkheid weten om te zetten. Het is goed dat de gemeente medewerkers motiveert actief met hun loopbaan bezig te zijn. Bijvoorbeeld door in een functioneringsgesprek ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden aan te kaarten. Maar uiteindelijk ligt de bal wel bij jezelf als medewerker: je moet durven te kiezen! Ga bij jezelf na hoe belangrijk de stap is die je wilt zetten. Maak het niet te groot en onbereikbaar. Ga het gewoon doen!”