“Jongeren gaan voor vlotte processen, ouderen voor precisie”

Rick Middelkoop is in dienst bij de gemeente Heemskerk. Hij maakte al kennis met de gemeente door een stage tijdens zijn opleiding hbo-rechten. Nu is hij juridisch adviseur voor het fysieke domein Leefomgeving, Ontwikkeling en Realisatie en Beheer en Onderhoud. Rick is jong en zit boordevol energie! Die stopt hij in z’n werk, maar ook in zijn verdere ontwikkeling.

Hoe is het voor jonge mensen om bij de gemeente te werken?
“Daar moet de organisatie best aan wennen. De nieuwe generatie kijkt op een andere manier tegen het werk aan. Ook zijn de jongere ambtenaren op een nieuwe manier opgeleid. De gemeente organiseert daarom bijeenkomsten die speciaal bedoeld zijn voor de ongeveer 10% jongere ambtenaren. De eerste bijeenkomst was een rondleiding langs de werkplekken van die jonge collega’s. Zij introduceerden zichzelf en zo weten we elkaar nu goed te vinden. Een tweede bijeenkomst was om de verbinding te leggen met de oudere ambtenaren. Dat deden we in een spelvorm.”

Wat viel daarbij op?
“De ouderen viel op dat de jongeren veel energie hebben en dat verraste ze. De jongeren waren op hun beurt verrast door de kritische ouderen. Ook dat de ouderen zeer secuur willen werken viel op. Jongeren stoppen veel meer energie in het doorgaan in het werkproces, de ouderen gaan voor precisie.

Het is puzzelen met mijn agenda, maar een cursus doe ik graag

Precisie moet jou als jurist toch aanspreken …
“Zeker, maar omdat wij als jongeren nieuw zijn, is het soms wel lastig om te weten waar de grens ligt voor die precisie. Moet het 100% zijn of is 90% ook goed?”

Hoe gaat de organisatie met jou om als jij je wilt ontwikkelen?
“Alles wat met het werk te maken heeft mag. Ik doe nu mijn master Rechtsgeleerdheid en vanuit de werkgever volg ik een cursus van een jaar voor gemeentejurist via de VNG. Daarvoor zijn veel bijeenkomsten. Ook zijn er loopbaancursussen, zoals Time Management en Politieke Sensitiviteit. Het is puzzelen met mijn agenda maar als ik er de ruimte voor vind doe ik graag zo’n cursus erbij.”

Hoe lang duurt die mastersopleiding?
“De master is een 2-jarige opleiding via de Open Universiteit. Die heb ik verlengd naar 3 jaar omdat ik ook die 1-jarige opleiding bij de VNG doe. Door de individueel keuzebudget-regeling (IKB) kan ik belastingtechnisch voordelig studeren. 

Alles  moet digitaal afgehandeld kunnen worden. Daar zitten best haken en ogen aan

Merk je dat digitalisering ook jouw werk verandert?
“In 2020 moeten al onze processen digitaal zijn. Alles wat we doen moet digitaal afgehandeld kunnen worden en daar zitten best haken en ogen aan. Daar steek ik nu veel tijd in om dat uit te zoeken en collega’s te adviseren.”

Kun je een voorbeeld geven van wat er speelt?
“Vanuit de Algemene wet bestuursrecht is een concreet voorbeeld de toestemming voor elektronisch verkeer. In de wet staat dat de burger daar toestemming voor moet geven. Ik zoek nu uit in welke vorm we die toestemming moeten gieten, zodat de burger eigenlijk automatisch op ‘ja’ klikt. De vraag is dan of dat juridisch gezien mag. Is het bijvoorbeeld zo dat als je als burger niets aanklikt wat een bezwaar inhoudt, dat die toestemming automatisch ontstaat? Hoe kijkt een rechter daarnaar als er naderhand discussie over die mailwisseling ontstaat? Zo zitten veel meer haken en ogen aan digitale formulieren.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?
“Nou, dat is heel divers. Ik werk voor verschillende afdelingen: de buitendienst, de handhaving, maar ook vergunningen of projecten. Het wordt nooit saai en ik leer heel veel, geen zaak is hetzelfde.” 

Wat doe je over 10 jaar?
“Ik denk dat ik dan nog steeds bij de gemeente werk, misschien een grotere als Haarlem of Alkmaar. Er zijn zoveel uitdagingen en er is zoveel te leren. Over 10 jaar ben ik 35 en heb ik met mijn ervaring veel kansen op de arbeidsmarkt. Maar ik ben heel tevreden met mijn baan bij de gemeente, want die biedt voldoende uitdagingen.”