Home | Lelystad | Sophie de Vries is handhaver

Sophie de Vries heeft een droom

Interessegebieden

Sophie de Vries volgde een opleiding aan het Deltion College in Zwolle. Via de school kreeg zij een stageplek als handhaver in Lelystad. Daar voelt ze zich op haar plaats, maar haar droom is de politieacademie.

Hoe kwam je bij de gemeente Lelystad terecht?
“Ik volg een opleiding Handhaving & Veiligheid aan het Deltion College in Zwolle. Stage lopen hoort daar ook bij en via school kreeg ik de stageplek in Lelystad bij de gemeente aangeboden. Zelf woon ik ook in Lelystad.”

Vertel eens over je stage. Was het wat je ervan verwachtte?
“Ik begon de opleiding in Zwolle als opstapje naar de Politie, want daar wilde ik graag aan de slag. Ik ging de stage in Lelystad dus wel in met het idee van ‘het moet maar’.  Het heeft mij eigenlijk heel erg verrast hoe afwisselend het werk als handhaver is. Vandaar dat ik nu mijn opleiding in Zwolle bijna is afgerond als BOA bij de gemeenten Almere en Lelystad aan de slag ga via een detacheringsbureau.”

Wat kom je als BOA tegen in Lelystad?
“Het gaat dan om de controle op naleving van wet- en regelgeving. In Lelystad is er veel dumping van afval in buitengebieden, vaak van wietplantages. Maar ook huishoudelijk afval dat niet goed wordt neergezet. Mijn taak is dan de veroorzaker op te sporen en dat betekent soms letterlijk - met handschoenen aan - wroeten in afval of er een adres is te achterhalen. Zo vinden we vaak toch iets wat leidt naar de ‘eigenaar’ van dergelijk afval. Daarnaast schrijf ik als handhaver parkeerboetes uit. Mensen die illegaal op een invalidenplek parkeren bijvoorbeeld, krijgen een bon.”

Ben je ook op uitgaansavonden actief? 
“In Lelystad is niet echt een uitgaansgebied. Bovendien is dat meer voor de Politie, want de diensten voor BOA’s lopen op donderdag en vrijdagavond tot maximaal 22.00 uur.”

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt?
“Als je een melding krijgt dan ga je erop af. Dan hoor je één kant van het verhaal. Door naar andere betrokkenen te luisteren kun je dan een passende oplossing bieden waardoor iedereen er vrede mee kan hebben. Zo was er een busje dat in een woonwijk in de weg stond. Ik sprak met de eigenaar die gehandicapten vervoert met dat busje. Hij wil zijn busje dichtbij zijn huis kunnen parkeren omdat hij snel weg wil als hij gebeld wordt voor een ritje. De oplossing was eenvoudig dat de eigenaar het busje voortaan op de oprit van zijn woning parkeert.” 

Is de politie nu helemaal uit beeld voor je?
“Ik ben pas 19 jaar dus daarom ga ik nu eerst een paar jaar als handhaver werkervaring opdoen. Als ik dat wil kan ik me richten op bijvoorbeeld ‘jeugd’ of ‘horeca’ en dan daarvoor een gerichte opleiding doen. Mijn droom is om bij de politie te gaan, maar dat stel ik dus even uit.”