Interessegebieden

Home | Verken je kansen | Collega's ontdekken hun kansen | Joost wilde niet hetzelfde blijven doen

Joost wilde niet hetzelfde blijven doen

Misschien ben je toe aan een nieuwe uitdaging of komen je talenten nog niet helemaal uit de verf. Dan is het tijd om in actie te komen. Net als Joost Weterings, die na 10 jaar intern doorstroomde naar een andere functie.

“Vorig jaar werd ik 50. Of dat heeft bijgedragen aan mijn overstap, weet ik niet zeker”, lacht Joost. “Wel hield de vraag me al een tijd bezig of ik mijn werk wilde blijven doen tot aan mijn pensioen. Als ik iets anders wilde, moest ik niet te lang meer wachten voor mijn gevoel.” De uitnodigingen voor cursussen die hij voorbij ziet komen, triggeren Joost om stappen te zetten.

Ga het gesprek aan
Tot 2 jaar geleden werkte Joost als financieel adviseur voor de afdeling informatievoorziening. “Die afdeling ken ik dus best goed.” Benieuwd naar eventuele mogelijkheden op die afdeling, maakt hij een afspraak met de toenmalige teammanager. Het gesprek pakt positief uit en Joost is enthousiast. Hij kaart het aan bij zijn leidinggevende en krijgt de kans om een half jaar lang 2 dagen per week als informatieanalist aan de slag te gaan bij Informatievoorziening.  

Overstap met vangnet
Collega's van Joost nemen een deel van zijn werk over. “Toch is de combinatie van 2 banen best een uitdaging. Je wilt ze allebei goed doen, en je zit in de waan van de dag. Het werk loopt dus soms een beetje door elkaar. Aan de andere kant is het goed om feeling te houden met beide banen. Je weet namelijk nooit zeker of de nieuwe baan is wat je hoopt.” Dat dit inderdaad anders uit kan pakken, blijkt uit de ervaring van een collega van Joost. “Al vrij snel merkte mijn collega dat de andere baan niet was wat hij ervan had verwacht. Hij kon gelukkig terug naar zijn eerdere functie.”

Ik ben heel blij met de kans die ik kreeg

Informatie analyseren superbelangrijk
De behoefte aan informatie is groot. Informatie uit alle beschikbare data halen wordt steeds belangrijker. Joost: “Dat heeft zeker meegewogen in mijn keuze voor de functie van informatieanalist. Door gegevens slim te koppelen haal je nog meer informatie boven water. En, dat is belangrijk omdat de ontwikkelingen in het werk bij de gemeente heel snel gaan. Het vak van informatieanalist heeft daarnaast ook raakvlakken met mijn vorige baan als financieel adviseur.”

Prima op zijn plek
Na zijn stage is Joost na een interne sollicitatie procedure definitief in de functie aangenomen. “Ik ben heel blij met de kans die ik heb gekregen”, aldus Joost. “Het is een mooie uitdaging en ik ben gelijk opgenomen in de groep. Je merkt echt dat door mensen binnen de organisatie te spreken en vragen te stellen, je veel voor elkaar kunt krijgen. Die ruimte is er echt.” Joost voelt zich prima op zijn plek. Zijn advies is dan ook: “Heb je het gevoel niet meer op je plek te zitten? Kaart het aan en ga eens koffie drinken. Ik kan het iedereen aanraden.”